Tuijotuskilpailut ja käänteentekevät hetket 

Tiistai 15.12.

Kirjoittaessani tätä blogipostausta, istun lentokoneessa, jonka nokka osoittaa kohti Bukarestin lentokenttää, josta jatkamme vielä autolla kaksi tuntia Aleksandria -nimiseen kaupunkiin. Takana on jo neljä ikimuistoista päivää Salajin alueella, jossa olemme saaneet Operaatio Joulun Lapsi -tiimin kanssa jakaa lahjoja Euroopan köyhimmille lapsille, ja edessäpäin odottaa vielä toiset neljä varmasti yhtä toiminnantäyteistä päivää.

Sain kunnian olla mukana Operaatio Joulun Lapsen jakelumatkassa ensimmäistä kertaa jo viime vuonna, joten kun kutsu lähteä mukaan dokumentoimaan reissua kuvien muodossa tuli uudestaan tänä vuonna, lähdin innokkaana mukaan tietäen kuinka tunnerikkaasta matkasta tässä on kyse.

Minulle henkilökohtaisesti avainsanana näissä jakelumatkoissa on ollut “kohtaaminen”. Valokuvaajana minulle on tärkeää saada lasten ja itseni välille rakennettua suhde, ennen kuin voin  alkaa kuvaamaan. Koen, että kuvaamisprosessin tärkein vaihe ei ole itse kuvan ottaminen, vaikka niin saattaisikin äkkiseltään luulla - vaan tärkeintä on se, mitä ennen kuvanottohetkeä on tapahtunut.

Kun saavumme ryhmän kanssa uuteen paikkaan, ja työryhmän muut jäsenet valmistautuvat jakamaan paketteja ja joulun ilosanomaa, minä lasken kamerani alas, ja katson lapsia. Hymyilen ja haen kontaktia. Koitan laskeutua heidän tasolleen, ja ymmärtää heidän maailmaansa.

Usein tämä minun ja lasten välinen “tuijotuskilpailu” alkaa ujoilla katsahduksilla, ja pienillä naurahduksilla. Kun lapsi sitten näkee, että tuijotuskilpailun toinen osapuoli - tuo oudonnäköinen nuori mies Suomesta - katsoo takaisin naurettavan nolo ja iso hymy kasvoillaan, ujous unohtuu ja aito innostus alkaa näkyä. Välillemme on syntynyt suhde, joka on aito ja vapautunut.

Katsomme toisiamme ja irvistelemme. Nauramme toistemme ilmeille ja yritämme epätoivoisesti kommunikoida, ymmärtäen sanoja vain sieltä täältä, mutta viittoen käsillämme sitäkin kovemmin.

 

Tuossa hetkessä näen lapsen kasvoilta aitoa innostusta - hän tulee kohta saamaan ensimmäisen joululahjansa, jonka eteen hän on saattanut kävellä naapurikylästä jopa 10 kilometrin matkan, mutaisia hiekkateitä pitkin. Hän saa kuulla olevansa arvokas ja rakastettu. Nämä ovat asioita, joita hän ei ole aiemmin saanut kokea, ja sen näkeekin lapsen kasvoilta - hän tuijottaa edessä puhuvia ihmisiä tiukasti keskittyen ja sisäistää kertomusta maailman parhaasta joululahjasta, Jeesuksesta.

Sitten koittaa kauan odotettu hetki - on tullut aika jakaa lahjat. Lapset supattelevat keskenään ja vilkuilevat innostuneesti ympärilleen. Mitä kaverin paketista oikein löytyy? Koskahan minulle tuodaan paketti? Onkohan siellä karkkia? Nämä ja monet muut ajatukset välittyvät lapsen kasvoilta hänen odottaessaan omaa pakettiaan. Yhtäkkiä lapsen eteen pysähtyy punaisiin liiveihin pukeutunut henkilö kenkälaatikkopaketti käsissään - ympärille vilkuilu ja supattelu loppuu kuin seinään, ja lapsen keskittyminen siirtyy täysin tähän hetkeen. Hänen silmänsä kiiluvat onnesta, kun hän ojentaa kätensä vastaanottamaan lahjapaketin. Tämä on se käänteentekevä, kaunis hetki, jonka ikuistan kameraani.

Olen suunnattoman onnellinen päästessäni näkemään ja kokemaan täällä paikanpäällä, kuinka suomalaisten ihmisten kasaamat paketit tuovat konkreettista iloa ja muutosta näiden pienten lasten elämään ja toivon, että kuvieni välityksellä ne samat tunteet ja kauniit hetket välittyvät myös sinne kotosuomeen. Tekemällänne työllä ja lahjoituksilla on suuri merkitys ja tarkoitus. Kiitos.

Lauri Laukkanen
ohjaaja & valokuvaaja

 

LAHJOITA TÄSTÄ

40 eurolla -
  • esimerkiksi yksi kenkälaatikkolahja

20€
40€
60€
80€
100€
200€
 
LAHJOITA

Maksajan tiedot

Lahjoittaessasi nimettömänä, lahjoitus kohdistuu lahjoittajarekisteriimme, valitsemaasi kohteeseen ilman yhteystietojasi.

Siirry maksamaan:

nordea sampo osuuspankki aktia spankki säästöpankki pop-pankki

Lahjoitettava summa:

Täytämme lahjan puolestasi ja kerromme sinulle myöhemmin mihin sen lähetimme.

Etunimi *
Sukunimi *
Sähköposti *
Puhelinnumero *
Haluan patmokselta sähköisiä tiedotteita

Pakettien lukumäärä
kappaletta

Lahjoitus
euroa

Siirry maksamaan

nordea sampo osuuspankki aktia spankki säästöpankki pop-pankki