Suomalaisen Martan lahja Annalle Tyrnovoon

Kolmas päivämme Moldovassa Operaatio Joulun Lapsen pakettien jakomatkalla: aamulla klo 9 lähdimme liikkeelle majapaikastamme Chisinausta pikkubussilla yhdessä muutaman paikallisen vapaaehtoisen, tulkin ja kenttäjohtaja Hannele Suorttin kanssa. Kuljettaja suuntasi auton keulan luoteeseen ja kohti Tyrnovon kaupunkia, missä sijaitsee valtion ylläpitämä tuberkuloosiparantola, jossa hoidetaan lapsia. Reilun 200 kilometrin matkaan yhdellä pysähdyksellä varasimme aikaa neljä tuntia tie- ja liikenneolosuhteet huomioon ottaen. Aamusumussa auringon välillä pilkistäessä taivaalta kuljettaja huristeli mutkaisia mäkisiä teitä pikkupakkasessa ilman suomalaisten standardien mukaisia talvirenkaita, mutta turvallisesti ja ajoissa olimme perillä Tyrnovossa, missä tuberkuloosiparantolan ylilääkäri oli meitä vastassa ja lapset sekä koko henkilökunta odottivat.

Ylilääkärin kertoman mukaan parantolassa on tällä hetkellä 167 eri-ikäistä lasta. Tyrnovossa hoidetaan lapsia, joiden tuberkuloosi ei ole aktiivissa vaiheessa. Lapsi voi päästä sinne hoitoon kotoa, missä on vaara sairastua tuberkuloosiin, tai päästä jatkohoitoon Kishinevin tuberkuloosisairaalasta. Tyrnovon parantolassa ei ole määriteltyjä hoitoaikoja, koska monetkaan lapset eivät voi palata sieltä kotiin, missä olosuhteet eivät ole muuttuneet tervehtymistä edistäviksi. Alkeelliset asuinolot, kylmyys, heikko hygienian taso ja puutteellinen ravitsemus altistavat sairastumiselle ja tuberkuloositartunnalle ja hidastavat parantumista. Lapset voivat olla Tyrnovossa vuosia, jopa yli kymmenen vuotta. Jotkut lapsista ovat orpoja, äärimmäisen vaikeista oloista tulevia tai vanhempiensa hylkäämiä, jolloin parantolasta tulee heille ikään kuin koti. Osa lapsista palaa kotiin, osa päätyy orpokotiin tai sijaisperheeseen. Parantolassa on oma peruskoulu, jota lapset käyvät joko moldovan tai venäjän kielellä – nykyisin useimmat moldovan kielellä. Oppivelvollisuus kestää noin 17-vuotiaaksi, minkä jälkeen parantolasta on lähdettävä omaan elämään. Mitään Suomen jälkihuollon kaltaisia tukijärjestelmiä ei Moldovassa ole.

Luottamus on saavutettu

Hannele Suortti kertoi, että vuosien kuluessa sairaalan ylilääkärin ja muiden työntekijöiden luottamus on saavutettu, ja sairaalaan päästään tällä tavoin vierailulle, missä hengelliset asiat saavat olla esillä. Mukanamme vierailulla oli myös Anatoli, joka on Patmoksen palkkaama avustustyöntekijä ja varsinainen monitoimimies. Saimme kuulla Anatolin sairastaneen aikoinaan itse tuberkuloosia ja pyytäneen Jumalaa parantamaan hänet ja luvanneen parannuttuaan palvella Jumalaa. Anatoli huolehtii lasten kuljetuksista ja kokonaisvaltaisesta tukemisesta hengellistä kasvatusta unohtamatta, monenlaisten asioiden hoitamisesta ja hankintojen suorittamisesta. Anatolilla on auto käytettävissään, parantolalla ei ole omaa autoa. Parantolassa on puutetta monista arjessa välttämättömistä asioista.

Tänään Tyrnovon parantolan juhlasalissa oli juhla, jossa lapset esittivät musiikkiohjelmaa kauniissa puvuissaan, ylilääkäri ja Hannele Suortti käyttivät puheenvuoron, ja Ilkka Kujala kertoi evankeliumia jonglööripallojensa avulla. Lapset pienimmistä isompiin olivat aktiivisesti mukana kuunnellen ja innokkaasti vastaten Ilkan esittämiin kysymyksiin. Juhlasali oli koristeltu kauniin jouluiseksi valkoisilla silkkipaperiköynnöksillä ja muilla värikkäämmillä askarteluilla. Juhla huipentui siihen, että jokainen lapsi sai Operaatio Joulun Lapsen paketin ja evankeliumikirjasen. Joku lapsista kurkisti pakettiin juhlasalissa, mutta useimmat nappasivat sen tiukasti kainaloonsa ja lähtivät omaan huoneeseen sisältöä tutkimaan – pienimmät hoitajien avustuksella. Meillä oli ilo päästä mukaan huoneisiin näkemään ja jakamaan lasten iloa.

Martan paketti Annalle

Koen suurena etuoikeutena saada olla täällä mukana. Olen kiitollinen myös siitä, että sain tuoda mukanani suomalaisen 12-vuotiaan Martan paketin ja ojentaa sen 14-vuotiaalle Annalle tänään Tyrnovon parantolassa. Martan äiti on koordinoinut kenkälaatikkolahjakeräystä pienessä Pohjois-Pohjanmaan seurakunnassa reilut 10 vuotta eli miltei Martan koko elämän ajan. Martta oli itse neulonut pipon, lapaset ja villasukat, ommellut soman pöllön, virkannut hauskan pingviinin ja tehnyt vielä helmetkin. Paketista löytyi myös huppari, koulutarvikkeita, karkkia ja Martan kuvilla varustettu englanninkielinen kirje sekä sanat kahteen Martan kirjoittamaan joululauluun. Tulkki käänsi Martan kirjeen englannista moldovan kielelle. Anna oli paketista hämmentyneen iloinen. Kävin Annan huoneessa, jossa asui monta saman ikäistä tyttöä. Huone oli varsin viihtyisä, ja asuinkerroksissa näkyi joulukoristeita.

Tällä matkalla minulle on kirkastunut se, että kenkälaatikkolahjat ovat täällä ja muissa maissa paikallisseurakunnille työväline ja keino päästä kohtaamaan lapsia ja perheitä. Siksi jokainen paketti on tärkeä. Anna-tyttö, joka sai Martan paketin, jää mieleeni ja rukouksiini. Uskon, että Anatolin hengelliset opetukset auttavat myös häntä pääsemään elämässään eteenpäin.

Hilkka Kaikkonen

 

LAHJOITA TÄSTÄ

40 eurolla -
  • esimerkiksi yksi kenkälaatikkolahja

20€
40€
60€
80€
100€
200€
 
LAHJOITA

Maksajan tiedot

Siirry maksamaan:

nordea sampo osuuspankki aktia spankki säästöpankki pop-pankki

Lahjoitettava summa:

PAKKAA OMA LAHJASI